Mátrix - Felújított 4K változat
Akció
Sci-Fi

The Matrix
2024

Szereplők Keanu Reeves
Rendező Lilly Wachowski
Premier 2024. május 30.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 2 óra 16 perc
Ismét mozikba kerül az idén 25 éves Mátrix!
A Pannónia Movie Kft. egyetlen hét erejéig elhozza a lehetőséget arra, hogy méltó módon ünnepeljük a kultikus alkotás negyedszázados évfordulóját.
A nyár első műsorhetén, amely május 30-cal kezdődik, két fővárosi moziban kerül műsorra az 1999-es klasszikus, amely bár ötleteit tekintve nem tekinthető túl eredetinek, forradalmasította a filmipar pár olyan aspektusát, melyek hatása máig érezhető.
Eredetiségének megkérdőjelezése már premiere idején is téma volt, hiszen a 136 perces sci-fi mellett a virtuális valóság szimulációjának tematikájával két másik cím is foglalkozott ugyanabban az évben, méghozzá a 13. emelet és a David Cronenberg által dirigált eXistenZ - Az élet játék, ráadásul mindhárom 2 hónapon belül debütált az angol nyelvterületeken.
Persze a témakör csak egy dolog, a Wachowskik a különböző képi megoldásokat sem maguktól találták ki (John Woo nagy hatással bírt rájuk), csupán olyan jól tudták felhasználni azokat, hogy joggal a Mátrix ugrik be egyből, ha az időlassítós bullett time effektre (holott pl. a Pengében is volt hasonló egy évvel korábban), vagy a képlefagyasztós, fényképezőgépek által ugyanabban a pillanatban készült felvételekkel körbemenő kameramozgásra gondolunk. Magát a bullett time kifejezés megszületését már a filmhez kötjük, és bár Hollywood is előszeretettel használta – nem csak paródiajelleggel – végül a játékiparban talált magának komoly utóéletet olyan klasszikusokkal, mint a Max Payne trilógia, vagy 2005-ből a Need for Speed: Most Wanted.
A lélegzetelállító vizuális effektusok teljesen jól öregedtek, pláne a mai, már túlhasznált CGI óceánban, amely sokszor ad ki magából rosszabbul kinéző végeredményeket, hiába telt el két és fél évtized. Épp ezért nagyvásznon máig üdítő látvány a Mátrix összes ikonikus eleme és szemmel látható részei mellett a füleinket is emlékezetesebbnél emlékezetesebb zenékkel és hangeffektekkel támadja, megannyi slágerlistákra felkerült dallal.
A színészekre és a történetre aligha kell kitérni egy ilyen nagy hatású alapműnél. Folytatásai bár erősen megosztóak, a jubileumot ünneplő első részt egyöntetű szeretet övezi. Annak érdekében, hogy 2024-ben is a lehető legnagyobb élményt nyújtsa mozivásznon a 4 jelöléséből 4 Oscart kiérdemlő kultfilm, a legfrissebb 4K változatban kerül vetítésre.
Május 30-tól június 5-ig kétféle formátumban lesz lehetőség nosztalgiázni, avagy most először átélni nagyvásznon a pirulaválasztást: a Lurdy Moziban szinkronos, míg a Cinema MOM-ban feliratos előadásokra lehet jegyet váltani. Minden kedves rajongót és érdeklődőt várunk sok szeretettel, de egy kérdés azért még felmerül…

Hamarosan

A film jelenleg nem található meg a műsoron, kérjük látogass vissza később.
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.