Exhibition on Screen: Vermeer
Dokumentumfilm

2023

Szereplők Robert Lindsay
Rendező David Bickerstaff
Premier 2024. július 13.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 34 perc

Novemberben érkezik mozikba az Exhibition on Screen művészeti sorozat legújabb epizódja, amely az amszterdami Rijksmuseumban megrendezett, minden eddiginél legátfogóbb Vermeer-életműkiállítás bemutatásával nyújt betekintést a németalföldi festő művészetébe.

Az amszterdami Rijksmuseum 2023. február 10. és június 4. között rendezte meg a mindeddig legátfogóbb Vermeer-kiállítást: a világban szétszórt, ismert 35 Vermeer-festményből 28-at mutatott be. A belépőjegyek már elővételben elfogytak a tárlat teljes időtartamára. Az Exhibition on Screen stábja azonban egy csodálatos művészeti dokumentumfilmen megörökítette a kiállítás anyagát, így most a mozinézők részesei lehetnek ennek a kivételes élménynek.

A David Bickerstaff rendezésében készült művészeti filmből olyan Vermeer-remekműveket ismerhetünk meg közelről, mint a mester főműve, a Lány gyöngy fülbevalóval, amelyet csak néhány hétre kölcsönöztek Hágából az amsterdami kiállításra, vagy a Frankfurtból kölcsönkapott A geográfus, a Dublinból kölcsönzött Tejet öntő nő vagy a Drezdából érkezett és frissen restaurált, Levelet olvasó lány nyitott ablaknál.

A film révén nemcsak a ragyogó XVII. századi művész munkáival ismerkedhetünk meg, de képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról is, akik új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

Johannes Vermeer van Delft (1632-1675) jótrészt Delftben élt és dolgozott. Életművéről halálát követően majdnem kétszáz évig csak keveset tudtak, 1842-ben egy francia művészettörténész fedezte fel értékeit és ettől kezdve elismertségre egyre nőtt. A XX. században olyanok tartoztak csodálói közé, mint Marcel Proust, Salvador Dalí vagy Peter Greenaway. Festészetét leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképei, élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettája és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódja jellemzik.

Jegyrendelés

Ha szeretnél jegyet rendelni, válaszd ki a számodra megfelelő időpontot.
július 13., Szombat
Premier
július 14., Vasárnap
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.